HET FESTIVAL
Wat in 2020 begon als een artist residency liep nog vóór de start uit de hand: de eerste editie van Een Harp onder de Riem was geboren.
Het festival vol gloednieuwe muziek vindt jaarlijks in juli plaats in de Mozes & Aäronkerk aan het Waterlooplein. Het is een feest van gelijkwaardigheid en wederzijdse inspiratie. Tussen bezoekers en musici, tussen musici onderling en tussen alle soorten bewoners en bezoekers van de stad Amsterdam.
Je herkent Een Harp onder de Riem als:
* Een vaste plek met heldere openingstijden waar iedereen welkom is om van de meest avontuurlijke (semi-) akoestische muziek te genieten.
* Een interactieve speelplaats voor professionele musici waar zij kunnen creëren, experimenteren en innoveren.
* Een ontmoetingsplek waar het verhaal van de bezoeker centraal staat. Ieder verhaal doet er toe en staat nooit op zichzelf. Alle verhalen vormen samen het muzikale dagboek van de stad.
* Een podium voor geïmproviseerde en nieuwe muziek en een pleidooi voor de verbindende kracht er van.
Kom je het ervaren? Al ruim 13.000 mensen gingen je voor.
“Vandaag speelde Oksana een prachtig geïmproviseerd stuk voor mijn collega en mij. Met enkele steekwoorden en wat achtergrondinformatie wist zij schitterende klanken uit de vleugel te toveren. Een genot om naar te luisteren en het geeft ons energie voor de rest van de dag. Bedankt!”
– Suzanne & Anne
SAMENWERKING
Een Harp onder de Riem is dankbaar voor de fijne samenwerking met
de gemeenschap van Sant’Egidio, beheerder van de Mozes & Aäronkerk en vriend van de kwetsbaren. Dank voor de gastvrijheid: jullie weten wat het betekent om mensen een plek te geven.
de VPRO met het programma Vrije Geluiden op NPO Klassiek onder aanvoering van Aad van Nieuwkerk. Dank voor de mooie uitzendingen: samen maken we kleine verhalen groot.
platform en netwerkpartner New Music Now. Dank voor de videopublicaties: samen geven we zicht op de muziek van nu.
Daarnaast is Een Harp onder de Riem dankbaar voor de ondersteuning door het
Amsterdams Fonds voor de Kunst, Gemeente Amsterdam, Stichting RCOAK, Stichting Halbertsma Santee-Thedinga, Fonds voor de Geld- en Effectenhandel, het Cultuurfonds en de bezoekers.
Collega-podia worden uitgenodigd gedrukte concertpromotie aan te leveren. Samen maken we nieuw publiek wegwijs in een veelzijdig muziekaanbod.
“Het project toont zowel artistieke ambitie als maatschappelijke betrokkenheid, waarbij de laagdrempelige en persoonlijke benadering een meerwaarde voor het publiek is. Het idee van een dagboek van de stad sluit goed aan op een leefbare en kunstzinnige stad, waarmee het iets relevants toevoegt aan het cultuuraanbod in de stad.”
– Een van de bijdragende
fondsen
ORGANISATIE
Een Harp onder de Riem is een initiatief van harpiste Beate Loonstra. In 2020 speelde zij een maand lang elke dag improvisaties voor bezoekers. Af en toe speelde er een collega mee. Al snel groeide er een collectief van terugkerende musici. Dit collectief werd ook wel aangeduid als Music in the Making. Vanaf dag één zorgden vrijwilligers voor een warm welkom bij binnenkomst.
In het voorjaar van 2023 werd stichting Music in the Making opgericht. Deze stichting wordt bestuurd door mw. Anna Vroege (voorzitter), dhr. Bob de Rijk (secretaris) en dhr. Bastiaan Schouten (penningmeester). Als oprichter is Beate Loonstra in de pioniersfase tevens algemeen bestuurslid. De bestuurders verrichten hun werkzaamheden onbezoldigd.
Music in the Making heeft als doel de totstandkoming van geïmproviseerde en nieuw gecomponeerde muziek te stimuleren en een breed publiek uit alle lagen van de samenleving met deze muziek te laten kennismaken. Een Harp onder de Riem is anno 2024 het belangrijkste evenement dat de stichting organiseert.
Stichting Music in the Making staat geregistreerd onder KVK-nummer 89661478 en heeft geen winstoogmerk. Het vestigingsadres is Waterlooplein 205, 1011PG te Amsterdam. Het postadres is Eykmanlaan 72-2.14, 3571 JV te Utrecht.
De algehele leiding van Een Harp onder de Riem is in handen van Beate Loonstra. Zij wordt hierin ondersteund door Theo van Soest (productie en techniek, o.a. Concertzender). Social media en video content worden beheerd door Nina Sprong-Minnaar van ninamaakt, perscommunicatie wordt verzorgd door Els de Cannière van Rosalie Communicatie en de vormgeving is in handen van Malika Triki, Triki Design. De programmering bestaat in 2024 uit 36 freelance musici.
Nog altijd vormen vrijwilligers op de locatie het gezicht van het festival. Dank aan ieder die het festival een warm hart toedraagt en zich inzet als gastvrouw of gastheer. Heb je interesse om ook mee te helpen? Neem dan contact op via het contactformulier.
“Ik was tijdens het coronajaar 2021 voor het eerst gastvrouw en het was een heel mooie en intense ervaring, vol verbondenheid. Juist door het contrast van de afstand en isolatie en de warme menselijkheid en het luisterend oor van de muzikanten, werd duidelijk hoe troostrijk muziek kan zijn.
Maar het meest bijzonder zijn toch al die speciale mensen die ik ontmoette, de andere gastheren en gastvrouwen, de geweldige muzikanten, de bezoekers jong en oud, Amsterdammers en ook toeristen, de begeleiders van Sant’Egidio, en de zwervers die stil werden. Zo mooi!”
– vrijwilliger
“De onverwachte verbindingen met buurtgenoten die ook vrijwilliger zijn bij het Harp onder de Riem project, zijn hartverwarmend!
Het geeft heel ver reikende weldoende werking hier in de stad als je elkaar tegenkomt, zwaaiend vanaf de fiets of gezellig bij een opening of andere buurtgerichte gebeurtenissen.”
– vrijwilliger